På ett serveringsställe måste det enligt Alkohollagen råda god ordning och nykterhet. Tillståndshavaren bör därför jobba aktivt med ansvarsfull alkoholservering. Dels för att undvika sanktioner, dels för att skapa en trygg och trevlig stämning som i slutändan kan detta leda till bättre lönsamhet.
Ansvarsfull alkoholservering är en heldagsutbildning för serveringspersonal som Säker Kompetens genomför i samarbete med kommunala handläggare och Polismyndigheten.
Alkoholens medicinska effekter
Vi förklarar hur alkohol påverkar kroppen medicinskt och hur serveringspersonal med rätt kunskap kan förutse hur alkoholkonsumtion sannolikt kan påverka en gäst. Exempelvis kan intag av mat och lättdrycker minska riskerna för överkonsumtion av alkohol.
Alkohollagen
Utbildningen behandlar de viktigaste delarna i den svenska alkohollagstiftningen, med fokus på servering av alkoholdrycker. Vi arbetar enligt ”Toftahillmodellen” som innebär att en föreläsare leder utbildningen tillsammans med kommunala alkoholhandläggare och en representant från Polismyndigheten. Målet är att restaurangbransch och tillsynsmyndigheter ska få en bättre samsyn kring hur Alkohollagen kan användas i praktiken.
Under utbildningen varvas föreläsning med diskussioner och filmer. Detta för att involvera kursdeltagarna och skapa en insikt om att ansvarsfull alkoholservering är en viktig del för att skapa en trygg, trevlig och lönsam nöjesmiljö.